Home > Leuk en Gezond Werken > Samen Zorgen voor Elkaar

Samen Zorgen voor Elkaar

Als er één ding is dat Amstelring Wijkzorg typeert, dan is het toch wel de manier waarop alle professionals betrokken zijn bij de organisatie van het werk in de wijk. De zelfsturende teams blijken een groot succes. Omdat er geen directe leidinggevende, teamleider of manager is, moeten de teams zelf het onderwerp Leuk en Gezond onder de aandacht brengen en houden. Reden genoeg om extra alert te zijn op het gezonde functioneren van je teamgenoten.

Hoe voelt iedereen zich?

Dat iemand thuis moet blijven wegens griep, een nare infectie of een gebroken been… daar kun je als team weinig aan doen. Maar in de praktijk blijkt ook heel veel verzuim voort te komen uit mentale malaise. Van een enkele ‘baaldag’ tot zware depressie of burn out… iemand die gelukkig is in zijn leven en haar werk, loopt veel minder risico op dergelijke klachten. Reden te meer om vroegtijdig in te grijpen wanneer een teamgenoot het even niet ziet zitten. Een goed gesprek kan soms al leiden tot directe opluchting. Of anders kun je samen wellicht het werk aanpassen om de last te verlichten. Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen.

Teambuilding als ziektepreventie

Soms zit alles tegen. Maar als je weet dat je een warm en solidair team om je heen hebt, kun je veel meer incasseren. Samen ben je sterk. Je kunt de cohesie van je team bewust stimuleren door ook buiten het werk dingen samen te doen. Bijvoorbeeld met zijn allen een hapje gaan eten. Of samen een workshop doen. Een fietstocht maken. Of je kunt je met een paar collega’s inschrijven voor een cursus mindfulness of lessen Zumba of zelfverdediging. Hoe beter je elkaar leert kennen en waarderen, hoe makkelijker je ook tijdens het werk je problemen en enthousiasme met elkaar kunt delen.

Hou elkaar in de gaten en bied steun waar nodig

Er zijn veel verschillende manieren van verzuimpreventie. Teambuilding kan werken. Tiltraining, mindfulness en yoga zijn ook goede methoden. Maar onderschat vooral niet de kracht van gewone menselijke aandacht! Overspannenheid of een burn out kun je soms van tevoren aan zien komen. Een collega wordt steeds stiller en lijkt zich terug te trekken. Hij of zij klaagt en zucht en maakt meer fouten dan voorheen. Er is regelmatig irritatie over de kleinste dingen. Dat zijn tekenen dat het niet goed gaat met iemand. Tijd voor een goed gesprek!