Home > Weblog > Verslag van de opleiding Verzorgende 3-IG

Verslag van de opleiding Verzorgende 3-IG

17 november 2014

Trix Korver en Marja Teeuwen, medewerkers van het wijkteam Molenvliet in Aalsmeer, hebben de opleiding Verzorgende 3-IG gevolgd. Lees hier hun verslag hoe ze de opleiding hebben ervaren.

Toen we begonnen met de opleiding, waren we ook gestart met het zelfsturend team. Zelfsturend werken en beginnen met de opleiding is best heftig. We moesten zelf uitzoeken hoe digitaal lesmateriaal van SVOZ in elkaar zat, hoe maak je verslagen, hoe maak je een planning enz. Het is dan belangrijk dat je een goede werk- en praktijkbegeleidster hebt. Dit hebben wij als zeer positief ervaren.

Ook in de privé situatie moeten ze achter je staan, dit is belangrijk om de rust en ruimte te krijgen om te leren. Ook al is het in het begin zoeken, is het leuk om jezelf te zien ontwikkelen. Door de kennis die je met de tijd leert krijg je meer rust en inzicht in cliënt situaties, waardoor je gelijk actie mag en kan ondernemen. De opleiding maakt je zelfverzekerder, je leert je eigen grenzen kennen. Tijdens de opleiding kom je je zelf behoorlijk tegen in je persoonlijke leerdoelen.

Ontwikkeling binnen het team
De ontwikkeling van jezelf profiteert ook je team van, je bent makkelijker inzetbaar. Wij merken in het team dat de cliëntsituatie gecompliceerder wordt, de zorg wordt zwaarder. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich blijft ontwikkelen zodat je een rolverdeling in het team krijgt. We kunnen ons nu verder specialiseren in ziektebeelden.

Verpleegtechnische handelingen
Tijdens de opleiding hebben we de verplichte verpleegtechnische handelingen goed kunnen uitvoeren binnen ons team, waardoor we goed op schema konden blijven. Toch hebben we een stage plek gemist om zo ook ervaring op te doen in een ander wijkteam of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Degenen die nu starten krijgen dat wel aangeboden.

Knelpunten in het team
Wij waren de eersten die de opleiding binnen ons team startten waardoor het niet alleen voor ons zoeken was, maar ook voor onze collega’s. Wat de knelpunten waren: hoe lopen we stage binnen ons team en belasten we niet te veel de cliënten.
Hier zijn de nodige discussies over geweest, wat ook weer een leerproces voor het team was. Het team heeft van onze opleiding geleerd, waardoor de collega’s die nu gestart zijn meer voorbereid zijn wat de opleiding inhoudt en er zijn betere afspraken gemaakt.


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.