Natuurlijk gezond!

Door: Kitty, team IJburg
Al een enige tijd probeer ik een artikel te schrijven over gezondheid en leefstijl. Ik bemerk dat dit moeilijk is.
Wij in de wijkzorg gaan de hele dag met ziekte om, dat is ons beroep, daar weten we veel van. Hoe leg ik deze mensen uit, wat een gezonde leefstijl is en waarom moet ik dit telkens opnieuw uitleggen? We weten, een ongezonde leefstijl is vaak de basis van veel van onze chronische ziekten. Het lijkt een open deur en toch leggen we dit gegeven naast ons neer. We eten allemaal koek, snoep, wit brood, pizza enz. met het idee dat het allemaal wel mee valt.
Als verpleegkundigen/verzorgenden zijn we over het algemeen bezig met het uitvoeren van de voorschriften van de artsen. Deze artsen zijn veelal opgeleid als farmaceutisch deskundige en daardoor symptoom onderdrukkers. Zij kijken minder naar de oorzaak van de symptomen. Medicatie onderdrukt de symptomen en deze lijken te verdwijnen. Later dienen er zich nieuwe symptomen aan, deze symptomen worden als nieuwe ziekte gezien en niet gekoppeld aan de oude symptomen, en al helemaal niet aan de onderliggende oorzaak. Een of meerdere symptomen wordt beschouwd als een ziekte en de farmaceutisch industrie heeft wederom een diagnose. Voor iedere diagnose wordt er gezocht naar nieuwe medicatie. Deze medicatie zijn chemicaliën en zorgen voor nieuwe verstoringen in het menselijk lichaam. Zo worden we zieker en zieker. Nog nooit is de mensheid zo ziek geweest als nu, terwijl we zoveel weten over onze gezondheid. Maar waar komt dit door, hoe zijn we op dit pad terecht gekomen?
Wij zijn door de jaren heen (na de oorlogsjaren) een onnatuurlijk voedingspatroon gaan volgen. Gedreven door een verslaving aan suiker wordt de mens gemakzuchtiger en dommer. We vergiftigen ons lichaam met E-nummers, bewerkt fabrieksvoedsel, geur en kleurstoffen en chemicaliën zoals medicijnen en nu, na zoveel jaar, krijgen we pas de rekening gepresenteerd. We zijn van nature gezond, en kunnen gezond blijven indien wij ons houden aan de wetten van de natuur. We weten dat roken slecht is voor onze gezondheid. We zien de gevolgen bij ons zelf en bij onze cliënten. Ondanks dat roken er nog steeds mensen, ook in de gezondheidszorg.
We zien de gevolgen van jarenlang ongezond eten en weinig bewegen. Hart en vaatziekte, diabetes type 2, kanker, alzheimer, eigenlijk alle chronische ziekte. De oorsprong ligt vrijwel altijd bij onze voeding en bij onze leefstijl. We weten het, maar we handelen er niet naar. We eten teveel verkeerd voedsel, vol met suikers, plof- vlees met hormonen en antibiotica. We drinken te veel alcohol en frisdranken en laten groenten en fruit links liggen.
Hoe kunnen we dit gedrag veranderen?
Veranderen is moeilijk. Je moet het nieuwe gedrag oefenen en dat kost tijd en motivatie. Als ik rode vlekken over mijn hele lichaam krijg door het eten van schelpdieren, dan is het niet zo moeilijk om geen mosselen meer eten. Jammer genoeg krijgen we niet direct rode vlekken van verkeerde voeding. Ons lichaam weet de schade te beperken en met heel weinig te overleven, of moet ik zeggen overeind te blijven. In de derdewereldlanden kunnen kinderen op een handje rijst overleven. Overleven is toch iets anders dan gezond zijn.
Wat hebben we nodig om gezond te zijn en te blijven?
Uit onderzoek blijkt dat het eten van een handvol noten per dag bv. de kans op hart en vaatziekten, kanker en diabetes significant verlaagd. Een gezonde leefstijl heeft meer effect op onze gezondheid dan welke medicatie dan ook. We moeten ons lichaam geven wat het nodig heeft; VOEDINGSTOFFEN, geen vulling. Een dieselauto kan ook niet op benzine rijden. Zo kan een mens niet op nepvoeding leven.
Toch leren wij tijdens onze opleiding als verpleegkundige nauwelijks iets over een gezonde voeding en leefstijl. We leren iets over vitaminen, maar dan vooral welke ziekte er ontstaan bij een tekort. Tekort aan vit. C geeft scheurbuik, tekort aan vit. A geeft nachtblindheid en een tekort aan vit. D kan leiden tot rachitisch. Deze tekorten zijn de basis van onze pathologiekennis. Bovendien leren we dat je moet uitkijken met vitaminen. Te veel aan vitaminen kan leiden tot vergiftiging in je lichaam wat ook weer problemen geeft. Kortom, vitaminen en mineralen zijn pillen of injectievloeistof en moet net als medicijnen worden voorgeschreven door de arts. We gebruiken het alleen als er een tekort is aangetoond.
Het advies is: Als je maar gevarieerd eet, ontstaan er geen tekorten. Is dit vandaag de dag nog waar? Betekent dit de ene dag pizza, de volgende dag friet met ijs en daarna wat koek met chocola? Dit is toch gevarieerd en bovendien vegetarisch eten?
Wanneer je naar de huisarts gaat omdat je slechter ziet en wat hoofdpijn hebt, krijg je meestal het advies om een bril te nemen. Er wordt niet gevraagd naar je leefstijl, en er wordt niet gekeken naar een voedingsgebrek, Misschien is er een tekort aan vit. A of zijn de bloedvaten vernauwd door aderverkalking.
Net als de artsen zijn wij ook niet bezig met de optimale gezondheid. Als verpleegkundigen hebben wij allemaal geleerd om de medicatie op de juiste wijze te verstrekken. We volgen onze protocollen. We spuiten soms enorme hoeveelheden insuline, we geven de statine keurig op tijd en smeren corticosteroïden-crème bij een cliënt met eczeem. Ook wij houden ons niet bezig met de onderliggende oorzaak van deze hoge bloedsuikers, cholesterol en/of eczeem? En wat heeft ons handelen voor gevolgen? Is de behandeling, het slikken van statines bv. erger dan de kwaal. Wat zijn de bijwerkingen van statine? En is een hoog cholesterol wel zo gevaarlijk?
Waarom heeft een cliënt zo hoge bloedsuiker? Eet deze te veel vet waardoor de insuline niet kan worden opgenomen. Wat eet deze cliënt nog meer en beweegt hij wel genoeg? Of heeft hij last van stress? Krijgt deze cliënt wel genoeg vit. D3, B6 of B12 binnen, is dat misschien de oorzaak?
Een verlaagde kalkspiegel en onvoldoende vit. D in de winter werkt bijvoorbeeld griep in de hand. Roken kost de mens zo’n tien jaar van zijn leven. Maar een omvangrijk nieuw onderzoek wijst erop dat rokers die tien jaar nog terug kunnen krijgen, door – bij voorkeur ruim – voor hun veertigste te stoppen met roken. Daarna het lichaam ontgiften en voeden met plantaardige voeding.
De mens komt uit de natuur en de natuur heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgerust met een zelf -herstellend vermogen. De basis van onze menselijke voeding is plantaardig. De dierlijke producten lijken wel gezond, maar veroorzaken vaak veel ziekten en behoren daardoor een minimale bijrol te spelen in ons voedingspatroon. Zodra ons lichaam wordt gevoed met de basis nutriënten, is het zelf in staat zijn natuurlijk evenwicht terug te vinden. Je zal zien dat de natuur het goed met je meent. Aan jou om te laten zien hoe goed jij het met de menselijke natuur meent. Gezondheidszorg zou moeten beginnen bij de basis, het bevorderen van een natuurlijke en gezonde leefstijl en zo ziekten trachten te voorkomen en genezen.
Wij met z’n allen hebben hier een taak in te vervullen.
Hoe is het met jouw leef- en voedingspatroon gesteld?