Home > Weblog > Marielles Blog over de Wijkzorg deel: 94 Lid van de ondernemingsraad.

Marielles Blog over de Wijkzorg deel: 94 Lid van de ondernemingsraad.

9 juni 2021

Naast mijn werk als verpleegkundige in de wijk doe ik nog meer dingen. Ik ben aandachtsvelder dementie, werkbegeleider en blogger. Ook ben ik ruim twee jaar geleden lid geworden van de ondernemingsraad bij onze organisatie.

De reden dat ik mij hiervoor had aangemeld was, omdat ik meer inzicht wilde in de organisatie en de bedrijfsstructuur. Ik was als medewerker een klein onderdeel van de organisatie, namelijk wijkzorg, reeds gewend om te overleggen met de “baas”. Maar ook wilde ik een nieuwe uitdaging die past bij mijn werk.

Het was een spannend begin, ik had geen idee wat er allemaal ter tafel zou komen. Ook ging ik samenwerken met heel veel andere mensen. Die allemaal een andere functie hadden, veelal  intramuraal. Dit is toch even wennen, je ziet elkaar maar een keer per week. 

De eerste keer  kon ik niet mee met de teambuilding, omdat mijn moeder overleed. Maar aan het eind van het eerste jaar kon ik mee naar een tweedaagse cursus. Het was echt leerzaam, interessant, maar vooral een gezellige cursus. Ik leerde mensen beter en anders kennen, dit gaf vertrouwen om meer van mijzelf te laten zien.

Inmiddels zit ik in het derde jaar en hebben we, vanwege corona, elkaar al meer dan een jaar niet meer live gezien. Desondanks hebben we wekelijks vergadering en komen er belangrijke zaken op tafel, waar wij als OR dan advies over geven of instemming en praten we mee over belangrijke onderwerpen. Met alle ogen gericht op de medewerksters en hun rechten en arbeidsomstandigheden.

Binnen onze organisatie heeft elke instelling, (verpleeghuis, transferafdeling, revalidatie etc.)  zijn eigen commissie. Dit is een onderdeel van de ondernemingsraad. Dit noemen wij de onderdeelcommissies. Zij houden contact met de achterban en de medewerkers op de werkvloer. In de OC zitten dan ook medewerkers van de werkvloer. Ook zij hebben een belangrijke taak om voor de medewerkers op te komen en te spreken. Want ik kan het niet vaak genoeg benoemen, jij als werknemer ziet wat er speelt.

Het werk in de ondernemingsraad en de onderdeelcommissie, heeft mij meer inzicht gegeven in alle facetten van een zorgorganisatie, bedrijfsvoering, maken van beleid etc. En elke week leer ik weer nieuwe dingen. Ook zie ik hoe belangrijk het is dat er aan de medewerkers wordt gedacht en hoe fijn het is om mee te kunnen praten met de hoge bazen. Maar vooral de extra uitdaging die ik tijdens mijn werk als or lid heb gekregen, maken mijn werk nog interessanter.

Als je ooit de kans krijgt om onderdeel uit te gaan maken van een raad die mee mag denken en praten dan kan ik alleen maar zeggen: doen! Het maakt je werk nog leuker en interessanter. Daarbij is het geluid van de “gewone” medewerkers zo enorm belangrijk. Want wij weten wat er echt speelt en wat er echt nodig is. 

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.