Home > Weblog > Marielle´s Blog over de Wijkzorg:zorg op maat

Marielle´s Blog over de Wijkzorg:zorg op maat

7 oktober 2022

Wanneer ik op maandag bij dhr. aankom, ligt hij als een koning in zijn hoog laag bed in de woonkamer. Hij maakt een relatief optimistische indruk. Hij slaapt beter, kan goed met het bed omgaan en dit helpt hem om meer te bewegen. Hij is verbaasd en tegelijk blij dat hij er nu zo bij ligt. Ik help hem en hij vertelt hoe het weekend is gegaan met de hulp van mijn collega;s. Hij is heel blij dat wij er zijn, het geeft hem weer vertrouwen.  Als ik klaar ben en aangeef dat ik een paar dagen weg ben, adviseer ik hem om te blijven bewegen. Hij antwoordt dat hij hoopt dat als wij elkaar de volgende keer zien, kan staan. 

En zo was het vrijdag; als ik aankom, zie ik hem zitten op de toiletstoel, hij is super trots, want hij kan nu zelf zijn bed weer uit. Het gaat niet heel soepel nog, maar het gaat. Trots geeft hij aan dat de fysiotherapeut wekelijks komt en dat hij voelt dat hij vooruit gaat. Ik complimenteer dhr. met zijn inspanningen en feliciteer hem met de vooruitgang. Ook mw geeft aan het weer aan te kunnen en super blij te zijn met de adviezen  en de hulp.

Dhr. ziet gelukkig ook de vooruitgang, maar vind dat het te langzaam gaat. Door uitleg te geven over het letsel, hersteltijd bij kneuzingen etc.,komt er wat meer begrip. Het is een belangrijk onderdeel van het werk als verpleegkundige om advies te geven en informatie te delen.

In de opvolgende zorgmomenten dat ik bij dhr. ben, gaat het iedere keer beter. Het is een mooie casus voor onze leerlingen;  hoe kun je omgaan met herstel, revalidatie, hoe voer je motiverende gesprekken enzovoort. De verwachting is dat dhr. over een week of zes weer helemaal zelfstandig zal kunnen functioneren en dus geen zorg meer nodig heeft. En dat is het doel, weer helemaal zelfstandig worden.

Het heeft uiteindelijk(maar) vier weken geduurd en toen kon dhr. zich weer volledig zelfstandig, nog wel wat traag, verzorgen. Hij was zo blij dat hij en zijn vrouw de afgelopen weken zoveel steun hadden ontvangen. Beide kijken weer uit naar een positieve toekomst.

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.