Home > Weblog > Marielle´s Blog over de Wijkzorg: weer naar school.

Marielle´s Blog over de Wijkzorg: weer naar school.

6 april 2022

Als  verpleegkundige in de wijk ben ik al jaren actief in verschillende rollen. Zo ben ik naast verpleegkundige ook werkbegeleider, ondernemingsraadslid, blogger, meedenker en is dementie mijn aandachtsgebied.

Met al mijn enthousiasme en kennis zorg ik voor de zaken rondom de cliënt met dementie. Ik ben een vast aanspreekpunt voor familie, mantelzorger, en de cliënt zelf. Met grote regelmaat kom ik bij de cliënten thuis en probeer ik een vertrouwensband op te bouwen. Dit alles wordt vaak gedaan door een casemanager. Binnen onze organisatie, een systeemaanbieder, werken wij in rollen en niet in functies. Om mijn kennis te verbreden heb ik de opleiding tot casemanager aangeboden gekregen van mijn werkgever. En zo ben ik dus weer aan het leren.

En ik vind het echt heel leuk, maar ook best moeilijk. Het is een post hbo opleiding en ik ben een mbo verpleegkundige. Een doener en snelle denker. Al jaren heb ik bij collega’s en studenten hun hbo opdrachten gezien en het heeft mij nog steeds niet overgehaald om hbo verpleegkundige te worden. Al die onderzoeken en lappen tekst, terwijl mijn cliënt daar niet perse beter van wordt, denk ik dan. Maar goed nu ben ik er toch voor gegaan. 

De opleiding vindt grotendeels digitaal plaats vanwege de corona maatregelen. De klas is een gemêleerd gezelschap en we hebben allemaal een andere achtergrond. De lessen worden gegeven door mensen uit de praktijk en zijn zeer gedreven. Er worden mooie casussen gebruikt voor de onderwerpen. En dan komen de opdrachten, ze zijn nuttig, en duidelijk beschreven, maar ik merk dat ik moeite heb met het vormgeven en uitwerken van de opdrachten. De inhoud kan ik toepassen maar hoe zet ik het op papier. Ik twijfel af en toe of het wel de juiste opleiding is voor mij, maar ik zet door. 

Tegelijk voel ik mij weer de leerling, de leerling die onzeker is en het soms niet weet. Een goed moment om ook mijn leerlingen weer even te zien en te voelen. Ook zij worstelen met het leren, de leerling zijn en de twijfels over hun opleiding en alles wat daarbij komt kijken. 

Voor alle leerlingen, studenten en stagiaires; Zet hem op! Probeer je uit te spreken en hou vol! We kunnen niet zonder jullie.

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.