Home > Weblog > Marielle´s Blog over de Wijkzorg: Begeleiden leerling

Marielle´s Blog over de Wijkzorg: Begeleiden leerling

16 november 2022

 

 

 

Vandaag ben ik op pad geweest met een van mijn leerlingen. Ze is student 2e jaar HBO-V; een hele slimme meid. We hadden een leuke route met diverse zorgvragen en verpleegtechnische handelingen. Het is fijn om samen op te werken en continu te overleggen over situaties. Ook ben ik mij op zo’n moment bewust van mijn voorbeeldfunctie.

Terwijl we op route waren kwamen wij bij een, voor ons beiden, nieuwe cliënt. Deze heeft twee nierdrains. Door een probleem met de levering van benodigde materialen kwam het aan op een gevalletje “professioneel improviseren”. We hebben de drains kunnen verzorgen, maar er moest wel nieuw materiaal komen. Daarop heb ik passende actie ondernomen.

Ik bel de leverancier; tot grote ergernis sta ik lange tijd in de wacht. Op het moment dat ik eindelijk te woord wordt gestaan en mijn bestelling wil doen, blijkt dat het recept niet volledig is doorgekomen bij de leverancier.  En dat betekent dat zij niet willen leveren, omdat de zorgverzekeraar dan niet betaald. 

“Gedoe” dus en ik maak duidelijk dat ik begrijp dat die regels er zijn, maar dat dhr en ik daar nu niet mee geholpen zijn. Ik ben wat dwingend geweest en heb aangegeven dat ik de materialen echt nodig heb voor dhr. Dat ik er niets aan kan doen dat het recept niet goed is doorgekomen. Na overleg aan de andere kant van de lijn, werd ik doorverbonden met een verpleegkundige die mij kon helpen om wel het benodigde materiaal op het recept te krijgen. Inmiddels hing ik al ruim 35 minuten aan de telefoon. Terwijl ik in de wacht werd gezet voor de verpleegkundige, voelde ik irritatie toenemen. Hoe bestaat het dat mijn woord niet genoeg is, terwijl ik voor de cliënt sta?  Na 20(!) minuten krijg ik de verpleegkundige aan de lijn. Na mijn verhaal is het binnen 2 minuten geregeld. Niet te bevatten, maar blij dat het  geregeld is. Mijn geduld is beloond. De leerling geeft aan onder de indruk te zijn van mijn actie en mijn vasthoudendheid. 

Het heeft al met al meer dan een uur geduurd voor ik geregeld heb, wat eigenlijk gewoon al geregeld had moeten zijn vanuit het ziekenhuis. Zonde van mijn tijd en de kosten. We zijn dus ook uitgelopen en moeten door om bij de volgende cliënten nog een beetje op tijd te komen. Het verwijderen van een centrale infuuslijn staat op de planning en de leerling gaat deze handeling onder mijn begeleiding uitvoeren. Op de fiets richting de cliënt bespreken wij het protocol. Ze is er klaar voor!

De cliënt is blij dat de centrale infuuslijn er uit mag. Hij heeft er naar uitgekeken. De partner van de cliënt is gespannen.  Als de leerling de spullen klaar legt, geeft mw aan dat zij niet wil dat de leerling de lijn verwijderd, omdat zij nog onervaren is. Ik antwoord dat zij het niet zal leren als zij het niet mag oefenen. Ik zie dat mw openstaat voor het gesprek en ga met haar in gesprek over haar angst en onzekerheid. Ik vraag door, heb aandacht en verken daarmee haar gevoel.  Langzaam aan verandert mw haar mening. Ik spreek mijn vertrouwen uit over de leerling en zeg dat ik haar alleen de handeling laat doen omdat ik er alle vertrouwen in heb. Mw geeft akkoord en ook dhr is er klaar voor.

De handeling verloopt zoals verwacht zonder problemen. Ik spreek mw. nog even alleen en vraag of het goed is verlopen voor haar gevoel; alles OK. Ze is blij met aandacht voor haar gevoel en complimenteert daarna de leerling. Na het afsluiten van de zorg gaan we terug naar kantoor. We bespreken de situatie na en de leerling benoemd dat zij blij is dat ze de handeling wel mocht doen en dat ik het vertrouwen over haar heb uitgesproken. 

We kijken samen terug op een mooie werkdag, leerling begeleiden is een enorm leuk onderdeel van mijn vak!

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.