Home > Weblog > Marielle´s Blog over de Wijkzorg: ALS

Marielle´s Blog over de Wijkzorg: ALS

27 juli 2022

Ze is 86 jaar, een lieve kwetsbare dame. Ze weet het sinds een paar maanden, ze heeft ALS. Wanneer wij haar in zorg krijgen is ze al een aantal maanden zelf aan het worstelen. De drang naar zelfstandigheid is groot. Daarbij de verhalen over de zorg waren niet bepaald positief. Toen haar dochter voorstelde om wijkverpleging in te zetten, was ze in eerste instantie afwijzend. Uiteindelijk stemde ze toe, ze wilde het dan wel proberen, ondanks dat ze sceptisch was.

Vandaag was ik weer bij haar, inmiddels kijkt ze uit naar onze bezoeken. Ze vindt het fijn om de dag samen op te starten. Vandaag is ze niet goed opgestaan, haar lijf is zwaar, praten en slikken gaat moeilijk. Het liefst zou ze in bed kruipen en er niet meer uitkomen. Ze geeft aan; Als dit is hoe mijn leven eruit gaat zien dan wil ik niet meer. Ze heeft de wens voor  euthanasie  besproken met de huisarts. Het feit dat ze zelf mag en kan beslissen geeft haar rust. We praten even en dan gaan we richting de badkamer.

Terwijl ze op het krukje zit, en we haar gebit poetsen, praten we over haar leven. Al babbelend probeer ik haar gedachten te verzetten en haar te ontspannen. Wanneer de mondzorg gedaan is help ik haar onder de douche, de warme stralen van het water voelen als troost. Ze geniet zichtbaar en haar spraak wordt langzaam wat beter.  Ze heeft een duidelijke uitgesproken mening. Ondanks het leeftijdsverschil, begrijpen we elkaar goed.

We praten en lachen, ondertussen zie ik de ontspanning. Wanneer het doucheritueel klaar is, smeer ik haar lijf in en help haar met aankleden. Ze kan zelf nauwelijks meer iets, maar ze blijft volhouden. Wanneer ik een boterham voor klaar zet, geeft ze ons team een compliment. Wat is ze blij dat wij er zijn. Hoe bijzonder is het als je ook in deze fase van iemands leven deel kan uitmaken van de kwaliteit van leven. Doordat wij haar helpen, houdt ze energie over, zodat familie kan haar bezoeken. De familie helpt haar ook, alles om het leven voor deze dame nog zo goed mogelijk te maken, tot het niet meer gaat. 

We hopen op nog een stukje kwaliteit van leven en wij zullen haar ondersteunen tot het einde.

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.