Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 8: Boeken als bron van inspiratie

Zoals ik al in een eerdere blog schreef, vind ik het delen van kennis heel belangrijk. Kennis delen met collega’s, maar ook met cliënten en hun mantelzorgers.
Wat ik ook belangrijk vind is de zorg afstemmen op je cliënt; echt cliëntgericht werken. Elke cliënt heeft zijn of haar eigen achtergrond en verhaal. Daarbij komen persoonlijkheid en ziekte, waardoor je zorg en benadering per persoon zal moeten afstemmen. Of het nu gaat over dementie, palliatieve zorg, cliënten die revalideren of noem maar op; iedere persoon is anders en reageert daarom ook anders.
Persoonlijk vind ik het leren van collega’s binnen het zorgvak fijn. Binnen ons team doen wij dat door met elkaar te brainstormen over situaties, maar ook door kennis te delen na het deelnemen aan bijvoorbeeld een congres. Maar ook tijdens ontspanning kun je weer kennis opdoen, denk daarbij aan het lezen van een boek of een column. Een aantal van mijn favorieten zijn: Sander de Hosson (longarts), Sarah Blom (psycholoog) en Erik Scherder (hoogleraar). Zij schrijven helder en met veel gevoel en passie, maar vooral cliëntgericht.
Als je ook maar iets doet in de zorg, zijn boeken van de genoemde schrijvers een aanrader. Zij schrijven herkenbare verhalen en door hun benaderingswijze kom je tot het besef dat je echt buiten de lijntjes moet kunnen denken om cliëntgericht te zorgen. En wanneer je deze boeken dan hebt gelezen, kun je die kennis ook weer delen met je collega’s. Door ervaringen van andere zorgprofessionals doe je zelf weer inspiratie op. Wellicht een leuke cadeautip voor je verjaardag? ;-)
Fijne week!
Lieve groet,
Mariëlle