Home > Weblog > Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 77: Cliënten herdenken

Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 77: Cliënten herdenken

2 december 2020

Terwijl ik aan het werk ben in de avonddienst, loop ik een flat binnen. Ik word overvallen door een gevoel, een beetje melancholisch word ik ervan. Ik denk aan de cliënten die wij hebben verzorgd in deze flat. Die lieve kleine vrouw met dementie, die niets van ons wilde in het begin. Een mevrouw met longkanker die, ondanks haar hoge leeftijd, vooral nog wilde genieten van het leven. Een andere dame die dood werd aangetroffen door mijn collega. Een vrouw die weer zelfstandig werd met een stoma. Zomaar een paar mensen die in de afgelopen twee jaar, in deze flat voorbij zijn gekomen.

Ik verleen de zorg aan een meneer, die altijd al klaar staat bij de deur en het liefst zo min mogelijk te maken wil hebben met de Wijkzorg. Terwijl ik binnen de pleister van meneer verwissel, zit zijn vrouw aan de telefoon met haar dochter om de boodschappen te bestellen. “We moeten zachtjes praten hoor”, zegt meneer. Zodra ik klaar ben en mijn handen aan het wassen ben, loopt meneer al naar de deur. Van binnen moet ik grinniken, hij vindt het allemaal maar niks. Ik zeg opgewekt gedag en stap in de lift.

Ik stap op mijn fiets en ga de andere wijk in. Ook hier fiets ik langs huizen en door straten waar wij cliënten hebben verzorgd. Ook hier zijn er zoveel overleden en al fietsend denk ik aan al die oude mensen met hun levensverhalen, maar ook aan de jonge mensen die er niet meer zijn. We leven ons leven en gaan maar door. We verliezen dierbaren en toch leven we door en maken ons soms druk om die onbelangrijke dingen. 

Binnen ons cliëntenbestand zijn de afgelopen jaren heel veel mensen gestorven, waar wij ons allemaal met hart en ziel voor hebben ingezet. Met een aantal collega’s heb ik het nog  wel eens over een aantal van hen waar ik nog wel eens aan denk. Maar echt een gedenkmoment hebben we niet, bedenk ik me. Ik ga verder met mijn cliëntenzorg en neem mij voor om een gedenkblog te schrijven.

En daarom dit blog, ik denk aan alle cliënten die er niet meer zijn. Van ieder van hen heb ik wel iets geleerd of onthouden. 💫💐💖

Lieve groet Mariëlle 


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.