Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 6: Inzetten van muziek in de zorg

Binnen ons team komen wij bij onze cliënten veel verschillende ziektebeelden tegen. Denk bijvoorbeeld aan een vorm van dementie, de ziekte van Parkinson, revalidatie en wondzorg. Ook hebben we cliënten met een tijdelijke zorgvraag voor bijvoorbeeld instructie bij aanleren van omgaan met een stoma of zichzelf injecteren.
Bij alle zorgvragen kijken wij naar de behoefte van de cliënten, maar kijken wij ook naar de mantelzorg en andere naasten. Wie heeft wat nodig? De wijkzorg brengt de situatie in kaart en beziet wat door wie opgepakt kan worden. Er zijn situaties waarbij wij alleen een coördinerende rol hebben om andere (praktische) hulp in te schakelen.
Neem bijvoorbeeld de cliënt met de ziekte van Parkinson. Wij kijken naar wat deze cliënt nodig heeft om zich beter te kunnen ontspannen, waardoor zorg verlenen makkelijker gaat. Geen enkele cliënt met Parkinson reageert hetzelfde op medicatie. Er zijn bij ons in de wijk een aantal mannen met deze ziekte, maar allen hebben een andere ziektebeeld. De momenten van “freezing” (bevroren, hierdoor is bewegen of lopen op dat moment onmogelijk) en het niet uit de woorden komen is herkenbaar voor veel Parkinson patiënten. Tijdens de zorg hebben wij ontdekt dat er met behulp van muziek een stukje ontspanning geboden kan worden, waardoor de cliënt zich makkelijker kan bewegen of zich makkelijker verstaanbaar kan maken. Met de tablet is het mogelijk om liedjes van vroeger of van voorkeur van de cliënt op te zetten.
Dit zorgt voor zeer bijzondere momenten tijdens de zorg. In het bijzonder een cliënt die ooit heeft gezongen in een koor en jaren geleden met zijn vrouw op dansen heeft gezeten. Deze cliënt werd door Parkinson enorm geblokkeerd in het lopen, opstaan en spreken.Tijdens de zorg zetten wij de muziek aan en langzaam ging meneer meeneuriën en later ook meezingen. Tijdens het gaan staan vroegen wij meneer om een dans te gaan maken. Hierop kon hij zelfstandig opstaan en walste hij aan de hand mee. Een enorm mooi moment vond ik dat! Zijn partner kwam kijken wat er gebeurde en ik gaf meneer over om vervolgens met zijn vrouw verder te dansen. Mevrouw kreeg tranen in haar ogen en bedankte voor de fijne start van de dag.
Het inzetten van muziek helpt dus echt en wij maken hier dan ook gebruik van en verwerken dit ook in het zorgplan. Ook bij cliënten met dementie is het fijn om gebruik te maken van liedjes van vroeger of zelfs tijdens een douche-moment bij een reguliere cliënt, je zal minder weerstand of angst bij de cliënt gaan zien.
Ik zou zeggen, probeer het uit!
Tot volgende week.
Lieve groet,
Mariëlle