Home > Weblog > Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 54: Ademnood

Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 54: Ademnood

29 april 2020

Ik wist dat het pittig zou worden. Een speciale Coronaroute in de wijk. Desondanks ben ik er met vol enthousiasme ingesprongen. De eerste week was rustig, een paar cliënten die het vooral vervelend vonden dat zij niet naar buiten konden. Langzaamaan kwamen er cliënten bij. Deze cliënten wonen verspreid over de hele regio. Gelukkig hoef ik niet zelf te rijden en kan ik mij volledig focussen op de zorg en de taken eromheen. Dagelijks staan er chauffeurs tot onze beschikking. Studenten, senioren, mannen uit de horeca, allemaal willen ze ons helpen. Ik kom steeds meer op voor mij onbekende plekken. 

Het was best even schakelen, steeds weer nieuwe cliënten die ook aan de situatie moeten wennen. Elke cliënt heeft zijn of haar eigen verhaal. Oude en jonge mensen die ineens afhankelijk zijn van zorg. Maar door te zijn wie ik ben en met mij nog meer super enthousiaste collega’s hebben wij in een paar weken een fantastisch team neergezet.

Het vertrouwen groeit per dag, ook in elkaar en daardoor zien cliënten ons al snel graag komen. Na een tijdje wanneer klachten verdwenen zijn gaan de meeste cliënten weer over naar hun vertrouwde team. Soms zelfs met tegenzin, want wij waren zo lief en geduldig 😍.

De zorgvraag wordt steeds heftiger. Cliënten die ernstig verzwakt worden ontslagen uit het ziekenhuis. Kilo’s afgevallen zijn en het vertrouwen in zichzelf volledig kwijt zijn geraakt. Bang om te gaan slapen, bang voor ademnood. Zich niet durven in te spannen. Bang om (alsnog) dood te gaan. 

Zo heb ik nu dagelijks te maken met een onbekende ziekte, waar ik steeds meer over aan het leren ben. Elke cliënt zijn eigen verhaal. Maar een ding staat vast, allen hebben zij een heftige, zelfs traumatische ervaring gehad. De ademnood en daarbij de doodsangst. Die kan ik niet weg nemen. Maar door te praten, te luisteren en veel geduld te hebben, geven wij, behalve goede fysieke zorg, vooral de tijd om zichzelf weer te leren vertrouwen. 

Onze taak zit er nog lang niet op. We houden vol.

Ik heb een korte video gemaakt tijdens een Corona route, bekijk deze hier:

Lieve groet,
Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.