Home > Weblog > Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 37: Hitteprotocol

Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 37: Hitteprotocol

3 oktober 2019

Heerlijk naar buiten zonder jas, lange zomeravonden met een barbecue en een wijntje. Lekker genieten in eigen land, zelfs als ik aan het werk ben geniet ik van het weer. Maar wat is het warm in de huizen bij de cliënten. De badkamers (zeker in de oudere huizen) zijn van dusdanig formaat dat het proppen is om samen de badkamer in te kunnen. De bovenverdiepingen zijn warm en aangezien je vaak meer dan 1 douche-klant hebt op een ochtend, is het soms echt afzien. 

Gelukkig hebben we een landelijk hitteprotocol, hierin wordt onder andere beschreven dat je werkzaamheden moet of mag aanpassen, tempo van werkzaamheden kan verlagen, dat je extra moet drinken, meer pauzes moet nemen, luchtige kleding draagt en werkdagen (zo mogelijk)  korter maakt. Dit hitteprotocol geldt voor alle burgers van Nederland. Op papier is het een logische en belangrijk protocol.  

Er zijn altijd een aantal cliënten, waarbij de zorg tijdens deze hitte een flinke aanslag is op lichaam  en geest van de collega’s. Bloedhete slaapkamers, kleine badkamers, klagende clienten die willen dat deuren dicht zijn tijdens het douchen………. En dat bij vaak onvoldoende ventilatie. 

Als collega’s in gesprek gaan met cliënten over de warmte, is er meestal begrip. Maar soms  is dat begrip er helaas niet. Waar trek je dan de grens? Iedereen wil douchen, zeker met de warmte. In het protocol staat ook advies over kleding. Je zo luchtig mogelijk  aankleden. Maar in de zorg (en vele andere beroepsgroepen ) heb je gewoon beschermende kleding aan of het nu warm of koud is. 

De zomers zijn de laatste jaren heter en extremer. Het zou zo fijn zijn als er in huis bijvoorbeeld ventilatoren of mobiele airco’s aanwezig zouden zijn. De mantelzorg/familie zou deze middelen al kunnen aanschaffen op voorhand en niet pas als er een hittegolf is. Het zou trouwens voor de cliënt ook zoveel prettiger zijn als een huis koel gehouden kan worden. Ook dingen als ijsjes en voldoende drinken zijn vrij logische middelen, maar helaas niet vanzelfsprekend. De zomer is nu bijna voorbij en ik hoop dat er voor volgend jaar weer veel mooi weer op stapel staat. Maar ook hoop ik dat wij met zijn allen ons hoofd koel kunnen houden. 

Het prachtige hitte protocol van het RIVM, spreekt je aan op eigen verantwoordelijkheid en op een stuk menselijkheid. Met die woorden wil ik ook wijzen op alle mensen die werken in de bouw, stratenmakers, dakdekkers, vuilnismannen en vrouwen en alle andere die  doorwerken aan de maatschappij tijdens deze hete dagen, bedankt voor het draaiend houden en respect voor al jullie werk! En als u ze aan het werk ziet, denk dan eens aan deze blog. 

Lieve groet, Mariëlle

 


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.