Mariëlle’s blog over de wijk – deel 3: Inwerken en begeleiden

Ken je dat gevoel, zenuwachtig voor je eerste werkdag op je stage of je nieuwe werkplek? Je voelt je misselijk, je hebt buikpijn, je moet telkens naar de wc, noem maar op.
Ik weet het nog goed mijn eerste werkdag: ruim voor de wekker wakker, niet kunnen eten. Goh, wat voelde ik me zenuwachtig! Het onzekere gevoel van wat ik allemaal zou tegen komen. Inmiddels ben ik 7 jaar verder en weet ik zeker dat ik echt op mijn plek ben in de zorg. Maar als ik terugkijk naar mijn opleidingen en dan vooral naar de werkbegeleiding, dan frons ik mijn hoofd. Waar de ene begeleider je niet of nauwelijks begeleidde of een andere begeleider die zo streng was dat ik dacht het nooit te gaan halen. Juist door deze ervaringen heb ik geleerd om duidelijk te communiceren en aan te geven wat je verwacht van een leerling of stagiaire, maar ook van je begeleiders. Dat er begrip is voor je eigen leerstijl en dat er vertrouwen gegeven wordt om je te kunnen ontwikkelen, waardoor er ook ruimte is om fouten te mogen maken.
Aardig wat leerlingen en stagiaires heb ik al mogen begeleiden en telkens weer hebben we samengewerkt tot een succesvolle stageperiode. Ook ik kan tijdens het begeleiden nog veel leren van een stagiaire. Doordat de stagiaire meeloopt met verschillende collega’s, ziet zij dat er verschillende manieren zijn om zorg uit te voeren. Mede door het frisse blik van de stagiaire en zij zich veilig en prettig voelt binnen ons team, geeft zij feedback aan het team en geeft ze aan hoe het uitvoeren ook anders kan.
Binnen ons kleine team zetten wij inwerken op een hoog level en verwachten wij inzet van elke collega om het tot een succes te maken. Als team vinden wij het belangrijk om de nieuwe collega, stagiaire of leerling goed in te werken en enthousiast te maken. Om zo voor de toekomst een collega te hebben die door zijn of haar ervaring weer nieuwe collega’s goed inwerkt. Wij willen toch ook goede zorg ontvangen in de toekomst? Ik vind het daarom belangrijk om hierin te investeren.
Mijn conclusie over het inwerken en begeleiden is dan ook: bedenk wat je zelf zou wensen en handel daar naar, spreek elkaar aan en durf op te komen voor die leerling, stagiair of nieuwe collega!
Tot volgende week.
Lieve groet,
Mariëlle