Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 29: Vakantie tijd

Elk jaar kijk je er naar waarschijnlijk naar uit, VAKANTIE! Heerlijk even niets en ontspannen. Even er uit na een jaar lang zwoegen. Ook mantelzorgers, kinderen en kleinkinderen gaan er op uit. Heerlijk, maar wat gebeurt er met de thuisblijvende zorgvrager?
Wat wij ervaren in de wijk is dat de uitwerking van vakantie een negatieve invloed heeft op veel zorgvragers. Zo zijn er meer valpartijen, zijn er gevallen van uitdroging en sociale eenzaamheid.
Ook huisartsen zien tijdens de vakantieperiode een piek in de zorgvragen. Vaak is een zorgvrager bang dat de kinderen iets overkomt op vakantie, of dat hem/haar zelf iets overkomt. Wie doet de boodschappen en het huishouden? Vaste hulpen zijn op vakantie, kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, zomerstop bij dagbestedingen, enzovoorts.
In de praktijk zie je daardoor ook meer problemen zoals in de war zijn, gebrek aan boodschappen in huis, kleine ongelukjes en ondervoeding, maar ook de behoefte van de zorgvrager om een extra praatje te houden. Ook voelt een zorgvrager zich vaker niet lekker, waardoor er regelmatig (onnodig) contact wordt gezocht met een huisarts of een huisartsenpost. Dit is een structureel probleem waar ook ik geen oplossing voor heb. Wel denk ik dat van belang is om oog te hebben voor dit probleem.
Enkele tips die ik aan familie of kinderen kan geven:
- Zorg op tijd voor voldoende boodschappen in de vriezer.
- Zorg voor extra aandacht van bijvoorbeeld buren of andere kennissen.
- Vraag iemand van je kennissen om iets in huis te doen.
- Nodig overige familieleden uit om eens extra op bezoek te gaan
- Ga niet allemaal tegelijk op vakantie.
- Zorg voor een noodnummer dat gebeld kan worden als het naar om even te praten.
- Wellicht kan je vader/moeder zelf ook op een senioren vakantie.
- Vergroot het sociale netwerk, door bijvoorbeeld vrijwilligers of koop hulp in .
- En licht vooral de huisarts/wijkzorg in dat je er even niet bent.
Het meest belangrijke is dat er een beetje op elkaar wordt gelet en voor elkaar wordt gezorgd. Alles zoals hierboven beschreven komen wij tegen in de wijk, maar het probleem is natuurlijk veel groter. De eenzame thuiswonende of kwetsbare ouderen hebben niet altijd al wijkzorg. Dus mijn oproep voor iedereen is: kijk om naar je buren, familie en in de omgeving, het liefst altijd, maar zeker tijdens de (warme) vakantieperiode.
Wees lief voor elkaar.
Warme groet,
Mariëlle