Home > Weblog > Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 10: Wat komt er kijken bij zelfsturing?

Mariëlle’s blog over de wijkzorg – deel 10: Wat komt er kijken bij zelfsturing?

30 januari 2019

Binnen onze organisatie zijn de wijkteams zelfsturend. Dit betekent dat wij met elkaar vorm geven aan de dagelijkse beslommeringen van het draaien van een team in de wijkzorg.

Wanneer mensen vragen wat voor werk ik doe en ik antwoord dat ik verpleegkundige ben, komt er steevast de vraag achteraan: “oh, dan werk je zeker in het ziekenhuis?” Want wanneer ik praat over de wijkzorg, dan wordt er vaak gedacht dat wij alleen wassen en steunkousen aantrekken. Dus dat is toch niet uitdagend voor een verpleegkundige? Mede door dit beeld is er weinig animo onder de jongeren om te kiezen voor de wijk. Wat doen wij dan wel en wat komt er allemaal bij kijken in de wijkzorg?

Met negen collega’s in het team zijn wij zelf verantwoordelijk voor de planning, het rooster, opvullen van lege diensten, sollicitatiegesprekken, werkbegeleiding, goede sfeer in het team, kwaliteit bewaren en bewaken, contacten met andere disciplines onderhouden, maar bovenal de zorg voor en rondom cliënten organiseren. Dit doen wij dagelijks en alle niveaus nemen deze taak serieus.  

In de ochtend vindt de meeste cliëntenzorg plaats. Deze zorg bevat vele verschillende handelingen. Denk hierbij aan hulp bij het douchen, stomazorg, wondverzorging, verzorgen van infuuslijnen, medicatie toedienen en dagstructuur aanbrengen bij mensen met dementie. Kortom, een heel veelzijdige vak. Ondertussen worden er contacten gelegd met huisartsen, ziekenhuis en overige disciplines zoals fysiotherapeut en/of ergotherapeut en diëtiste. Taken zoals overleggen plannen met familie en bovenstaande disciplines worden ook gedaan.  Daarnaast begeleiden wij stagiaires en leerlingen. Deze begeleiding vindt plaats tijdens zorgmomenten en in de middag. En niet te vergeten, nemen we veel deel aan scholingen en informatieve bijeenkomsten, waarvan een aantal door ons zelf georganiseerd worden.

De uitdaging van het werken in een zelfsturend team zit hem in de veelzijdigheid van taken. Het hebben van een gevoel van eigenaarschap voor je eigen team. Je wilt werken in een gezellig team met goede kwaliteit van zorg, maar ook een financiële gezondheid van een team. Dit alles maakt ons werk binnen de organisatie nooit saai. Ook kom je voor moeilijk keuzes te staan zoals bijvoorbeeld de vakantieperiodes of ziekte die moet worden opgevangen. Kortom uitdagingen genoeg! Daarom is een dag in de wijkzorg is nooit hetzelfde!

Liefs,
Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.