Home > Weblog > Mariëlle’s blog over de wijkzorg deel 78: nieuwe manieren van gesprekken voeren

Mariëlle’s blog over de wijkzorg deel 78: nieuwe manieren van gesprekken voeren

9 december 2020

In de afgelopen negen jaar dat ik in de zorg werkzaam ben, heb ik veel verhalen gehoord. Verdrietige en tegelijkertijd ook mooie verhalen : mensen die hun kinderen zijn verloren en desondanks hun draai in het leven weer hebben gevonden. Door de ervaring van de afgelopen jaren, durf ik wel te zeggen dat ik een goed gesprek niet uit de weg ga.
Ik heb dit geleerd door goed rond te kijken en actief te luisteren.

In mijn rol als werkbegeleider zie ik dat een gesprek voeren terwijl je zorg verleent, niet vanzelfsprekend is. Vooral als je jong bent of nog niet zoveel ervaring hebt, is het moeilijk om je aandacht te verdelen en zowel te verzorgen als te praten.

Het is belangrijk dat een cliënt zich bij jou op zijn of haar gemak voelt. Daarom moet je eerlijk en oprecht zijn. Wanneer je ergens voor het eerst komt, kun je maar één keer de eerste indruk maken. Ook wanneer je te maken krijgt met familie-gesprekken moet je van goede huize komen, om een gesprek te leiden of om een gewenst resultaat te behalen. 

Gezien de huidige corona periode zijn gesprekken een beetje anders. Je kunt niet meer met een hele familie bij elkaar zitten, dus bedenken we nieuwe oplossingen. Omdat we als team al maanden digitaal overleggen ben ik er handig in geworden. En zo had ik samen met mijn collega de afgelopen week een digitaal familie-overleg met acht deelnemers. We hadden een strakke agenda gemaakt en keurig afspraken gemaakt over gebruik microfoon etcetera. Het resultaat was eigenlijk boven verwachting. Tevreden keken mijn collega en ik terug.  En als kers op de taart kregen we vandaag een prachtig compliment. De familieleden voelden zich gehoord en keken met een positief gevoel terug.

Op dat moment ben ik trots op mijn (jonge) collega die altijd haar mannetje staat in een gesprek. Ook op mezelf ben ik trots, want ik leer nog elke dag bij. Zo’n digitaal overleg is erg efficiënt. Soms denk ik: zou het volgende jaar weer worden zoals vroeger? Gewoon met zijn allen bij elkaar?

We weten het niet en wachten het maar af. Gelukkig zijn we vindingrijk en zijn er nog genoeg oplossingen.

Lieve groet Mariëlle


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.