Geslaagde eerste Slimdeeldag, congres voor en door medewerkers Amstelring Wijkzorg!

Donderdag 12 februari stroomden rond 12 uur de wegen richting Claus Event Centrum in Hoofddorp vol medewerkers om de eerste Slimdeeldag te bezoeken die Amstelring Wijkzorg voor eigen medewerkers uit de 55 wijkteams georganiseerd had.
Het billboard met de boodschap ‘Welkom op de slimdeeldag’ was uitnodigend en wekte hoog gespannen verwachtingen!
Zo’n 150 medewerkers hadden zich aangemeld en konden via workshops hun kennis opfrissen, training volgen en ervaringen delen met de experts van die dag die hun eigen collega’s in het werkveld zijn.
Binnen in de ruime, goed ingerichte patio kwam men op een informatiemarkt waar een aantal externe leveranciers, o.a. Mathot, de ledenservice, de thuiszorgwinkel met producten en diensten aanwezig waren die bij medewerkers direct interesse wekte. Er werd informatie en training aangeboden alsmede contacten gelegd tbv een presentatie op locatie of in het team.
Matthias, manager Wijkzorg, opende de Slimdeeldag en wenste iedereen een leerzame, maar tevens gezellige dag. Benadrukt werd ruimte te nemen om bij te praten en zowel intern als externe contacten te leggen.
Gesterkt door het lunchbuffet zocht iedereen rond 13 uur de 1e workshop op en werd vol verwachting uitgekeken naar de vakdeskundigheid van de workshop en de vaardigheden waarin training werd gegeven. Er was vooraf een keuze gemaakt om in 4 rondes uit de 10 aangeboden workshops te kiezen, waaronder huiselijk geweld, de samenwerking tussen Casemanager Dementie en de wijkverpleegkundige, jonge mensen met dementie, mogelijkheden voor ondersteuning van mantelzorg, voedingsmogelijkheden voor ouderen, verdieping in het werken met het clientenkompas, zwachtelen en palliatieve zorg. De verassingsworkshop bleek een workshop van de Burenbond te zijn.
De workshops werden in diverse vormen aangeboden waardoor de kennisoverdracht en interactie met de deelnemers voldoende variatie bevatten.
Zo zocht men mbv een app op de Ipad naar tips voor bij de begeleiding van dementerende cliënten, kon men zwachtelen oefenen, met elkaar in gesprek adhv een casus of kennismaken en proeven van ‘fingerfood’ waarmee men gesignaleerde ondervoeding doeltreffend kan aanpakken.
Na afloop van de workshops werden de ervaringen gedeeld en contacten (bij)gelegd. En dat wordt een stuk makkelijker als er ondertussen een glaasje en hapje gegeten kan worden?! Het heerlijke dinerbuffet heeft hiertoe een bijdrage geleverd vanwege de aparte gerechten die bereid waren.
Het was fantastisch om te zien hoe medewerkers met elkaar in gesprek gingen over het vak en wat gezien en gehoord is tijdens de workshops. Het netwerken en ook elkaar vakinhoudelijk spreken in een andere omgeving deed veel medewerkers goed. Het enthousiasme was groot en velen kijken uit naar de volgende keer!
Met dank aan diegene die deze Slimdeeldag op uitstekende wijze georganiseerd hebben en aan alle workshopleiders die op een zeer boeiende wijze hun kennis gedeeld hebben. Tevens dank aan ADP die mede mogelijk heeft gemaakt dat de 1e Slimdeeldag voor 100% GESLAAGD genoemd mag worden!
Marrilyn Houtkamp en Els Nap/opleiders Amstelring Wijkzorg