Home > Weblog > Concurrentie in de wijkverpleging bestaat niet

Concurrentie in de wijkverpleging bestaat niet

14 juni 2016

Door: Matthias van Alphen, directeur Wijkzorg

Moe word ik er wel eens van, aan de overlegtafel waar het woord concurrentie valt. Ja, er is toch sprake van concurrentie in de wijkverpleging wordt er steeds gezegd. Er zijn ook zo veel organisaties! In Amsterdam wel veertig, roept menig huisarts en ziekenhuis.

Onzin. Er zijn misschien wel veertig organisaties die thuiszorg bieden, maar als je gaat kijken naar welke organisaties wijkverpleging bieden, blijven er maar een beperkt aantal over. Ook in Amsterdam.

Goede wijkverpleging wordt georganiseerd en gecoördineerd door goede en deskundige professionals. Kleinschalig, hoge deskundigheid, direct bereikbaar en wijkgericht georganiseerd. Hoe vaak wordt er niet geroepen dat er een tekort is aan professionals voor de wijkverpleging? In het bijzonder HBO’ers?

Stel dat dat alle ziekenhuizen en huisartsen alleen met de Wijkzorg willen samenwerken. Alle cliënten willen naar de Wijkzorg en alle verwijzingen komen onze kant op. Dat kunnen wij helemaal niet aan. We hebben geen onuitputtelijke bron van goede, deskundige professionals. Dan zouden we concessies moeten doen op onze werkwijze van kleinschalige, wijkgerichte teams zonder uitzendkrachten.

En dus zeggen wij ja tegen goede zorg. Goede zorg wil zeggen dat het team de juiste capaciteit en deskundigheid beschikbaar heeft om de betreffende zorgvraag aan te nemen.
Is de capaciteit of deskundigheid niet aanwezig?

Dan verwijzen wij graag door naar de ‘concurrent’!


Naar het Weblog
Hulp bij de dagelijkse verzorging
Het geven van medicatie
Verpleegkundige handelingen
Verzorging van stoma of katheter
Stimuleren van maaltijd- en vochtinname en dieetadvies
Pijnbestrijding en palliatieve zorg
Verpleegtechnische zorg en nachtzorg
Advies bij aanvraag hulpmiddelen
Verwijzing naar andere specialisten
Aanmelden

Zoek uw wijkteam

Vul uw postcode in en zoek de contactgegevens van uw eigen wijkteam.